Profesor hemije iz Tutina tvrdi da je zbog nepravde početkom septembra ostao bez posla

Tutin

Dženan Džaferović je profesor hemije iz Tutina koji tvrdi da je zbog nepravde početkom septembra ostao bez posla.

Objašnjava za Nova.rs da je u junu raspisan konkurs za mjesto profesora hemije u gimnaziji u tom gradu, na koje su se prijavili on i Mahija Demirović, inače kćerka bivšeg reisa Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića. On navodi da je i pored toga što ne ispunjava uslove za ovu funkciju, posao dobila Demirovićeva. Direktor gimnazije negira ove navode i tvrde da je sve po zakonu, mada više puta ističe da je odluku o zaposlenje donijela komisija za prijem, a on je samo potpisao.

Džaferović ističe da je ogorčen “zbog sistema u Srbiji i na način na koji se dobijaju poslovi, odnosno preko veze i poznanstva”. Naglašava da je godinama radio u srednjoj školi u Tutinu kao profesor hemije, međutim, bez posla je ostao jer je na njegovo mestu došla osoba koja nije stručna za isto.

Mi u prosvjeti obično potpisujemo ugovore od 1. septembra od avgusta, i onda se ponovo obnavlja. U mom slučaju tako je trajalo od 2017. godine, do ovog septembra. U junu, odnosno ljetos, bio je raspisan konkurs radno mjesto profesora hemije, i na tom konkursu smo se javili moja koleginica Mahija Demirović, inače kćerka reisa Zilkića, i ja. I prije raspisivanja konkursa vodio se spor oko toga da li je koleginica stručna da radi u našoj školi ili ne, zbog čega sam čak uputio i dopis Ministarstvu prosvjete i dobio sam odgovor da ona ne ispunjava uslove. Međutim, na konkursu je ipak ona primljena u stalni radni odnos”, naglašava ovaj profesor.

Kako navodi, sumnja da je do ovakve odluke došlo zbog toga što je njena porodica, ali i njenog supruga, izuzetno politički jaka i uticajna u Tutinu. On ističe i da njegovi problemi sa pomenutom profesorkom Demirović datiraju od samog početka kada je došla da radi u školu, jer, kako tvrdi sagovornik, ne ispunjava neophodne uslove za bavljenje tim poslom.

“Ona je primljena u školu iako ne ispunjava uslove za profesora hemije. Mi smo dosad delili fond časova, odnos je bio 50 – 50 odsto norme. Međutim, sada u junu je raspisano da jedan profesor radi punu normu, nakon čega je ona primljena. Drugi profesor bio je predviđen da radi na predmetima koji su usko vezani za hemiju, ali je meni dat otkaz, vjerovatno zbog istupanja u javnosti, dok je za taj drugi posao angažovan neko ko uopšte ne radi u školi”, ističe on i dodaje:

Ja sam se zbog toga žalio svima, pa čak i Republičkoj inspekciji, koja je izašla na teren i utvrdila određene nepravilnosti, zbog čega su naložene i neke mjere, odnosno traženo je da se raspiše novi konkurs”, ističe sagovornik Nova.rs.