Reisu-l-ulema: Jedino smo u Islamskoj zajednici “jedan kroz jedan”

Reisu-l-ulema: Jedino smo u Islamskoj zajednici "jedan kroz jedan"

Cilj nam je da naši muslimani imaju servis Islamske zajednice (IZ) na svakoj tačci na kojoj nas ima, izjavio je danas u Goraždu reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović predstavljajući svoj izborni program članovima biračkog tijela sa područja Muftijstva goraždanskog.

Kao domaćin, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić ovom prilikom poselamio je prisutne te podijelio vijest da radovi na tunelu Hranjen, koji je jedan od projekata koji je iniciran iz Islamske zajednice,  napreduju,  te da je do danas prokopano 170 metara.

Gradnja tunela Hranjen historijski je projekat za Goražde koje godinama čeka na ispunjenje obećanja o gradnji brze ceste koja će, sada je već izvjesno, cestovnu udaljenost od glavnog grada BiH, smanjiti sa sadašnjih 95 na 56 kilometara.

Reisu-l-ulema Kavazović je podsjetio da je Islamska zajednica za Bošnjake muslimane više od vjerske zajednice, “zato što smo u njoj ‘jedan kroz jedan’ a na svim drugim pozicijama u ovoj našoj lijepoj domovini, zemlji, državi BiH, smo ‘jedan kroz tri’”, te da smatra da je Zajednica “ona posljednja naša linija odbrane o kojoj trebamo uvijek voditi računa.”

“Smatram da je jako važno u svakoj generaciji voditi računa da IZ sačuvamo kao autonomnu zajednicu bosanskih muslimana i svih onih koji joj pripadaju, da ne dozvolimo da drugi sa strane utiču na nju i da svoje politike preko nje realiziraju”, ukazao je Kavazović.

Ukratko je predstavio djelovanje tokom proteklih sedam godina, izdvajajući reforme u obrazovnim institucijama IZ, ističući da su fakulteti članovi univerziteta u Sarajevu, Zenici i Bihaću a da je IZ i dalje osnivač te da Rijaset vodi nadzor djelovanja fakulteta kroz njihove upravne odbore.

Važno je da se nastavi sa razvojem formalnog obrazovnog sistema unutar Zajednice kroz medrese, fakultete i institute, navodi Kavazović.

Naglasio je da, s druge strane, statistike govore i o značaju neformalnog obrazovanja, jer je oko 80.000 djece upisano u mektebe.

U proteklom periodu, od 2012. Godine, izvršene su izmjene Ustava IZ kojima je restruktuiran Rijaset uvođenjem uprava specijaliziranih za određene oblasti i Vijeća muftija koje brine o hanefijskoj maturidijskoj doktrini.

“Na temeljima te naše doktrine mi trebamo razvijati novu misao, usklađujući se sa vremenom i potrebama naših ljudi na ovom prostoru”, ističe Kavazović.

Također, Vijeće muftija brine i o raspoređivanju sredstava Bejtu-l-mala i donosi odluke a Sabor to potvrđuje.

Govoreći o planovima za buduće djelovanje reisu-l-ulema Kavazović je izdvojio donošenje četiri sistemska pravilnika unutar IZ.

Pravilnikom o službi u IZ bi se uredili odnosi unutar Zajednice, ali i odnos naspram države.

izvor: SANA