Ravnopravno nadzorisanje izbora za BNV

Izborna lista „Vakat je” bliska Rasimu Ljajiću optužila je danas Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave za miješanje u izborni proces za izbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća i favorizovanje rivalske liste Matice bošnjačke – akademika Muamera Zukorlića MUFTIJE.

Zamenjeni su neki članovi iz redova uposlenika u javnim upravama koje su imenovali načelnici u Tutinu, Sjenici i Novom Pazaru, a na njihova mjesta imenovani visoki funkcioneri Zukorlićeve partije”, navodi se u saopštenju liste „Vakat je” .

Sednici RIK-a ispred liste Samopredeljenje dr Sulejman Ugljanin prisustvovao je Ahmedin Škrijelj koji je sednicu demontrativno napustio.

Zatekli smo situaciju koja je bila katastrofalna i pripremljena nam je bila neka vrsta zamke u koju smo mi kao trebali da upadnemo i jasno se vidjela intencija predstavnika srpske vlasti da na izborima za BNV , na uštrb svih demokratskih principa i zakonskih odredbi, favorizuju jednu izbornu listu koju predvodi Zukorlić. Sasatanak smo napustili jer nismo hteli da damo legitimitet takvoj nameri. Pozivam ih da odustano od prljavih igara, dapoštuju pravila i principe demokratije, da pušte Bošnjake da sami izaberu svoje legitimne predstavnike” – rekao je Škrijelj.

Sam Muftija Zukorlić je u izjavi za Sto plus radio potvrdio personalne promene.

On je pojasnio da je njegova izborna lista prethodno tražila da svi učesnici predstojećih izbora za nacionalni savjet budu ravnopravno zastupljeni u radnim tijelima izbornih komisija, “pošto su članovi, koji su i uposlenici u lokalnoj samoupravi, direktno zavisni od nadređenih” i nisu nepristrasni.

Tražili smo i postigli ravnopravan tretman, odnosno da svaka od tri izborne liste koje su najavile učešće u izborima bude zastupljena sa po trećinom članova”, rekao je Zukorlić.