Matica Bošnjaka čestitala Dan Bošnjaka Makedonije

Povodom Dana Bošnjaka Makedonije i Dana Bošnjaka uopšteno Matica Bošnjaka je uputila čestitke. Čestitku prenosimo u potpunosti.

Es-selamu alejkum, poštovana braćo i sestre, 

U povodu obilježavanja Dana Bošnjaka u Makedoniji, Matica Bošnjaka Sandžaka, vam upućuje najiskrenije čestitke sa izrazima velikog poštovanja. 

 

Ono što želimo istaći je naš stav da ste vi onaj dio našega naroda koji je primjer opstojnosti i borbe za svoj identitet. Sandžak nikada neće zaboraviti vas, koji ste u prošlom vijeku bili prognani sa svojih ognjišta. Sandžački čovjek nikada nije zaboravio svoj rod i svog prijatelja, koji ga je nemilom morao napustiti. Nikada vas nismo i nećemo zaboraviti. Mi moramo, u stanju kakvom jeste, razdvojeni, učiniti sve da budemo jedni uz druge. To je naša zajednička obaveza.

Iz tog razloga, slobodni smo da vas pozovemo na suradnju i na realizaciju kulturnih i drugih projekata od nacionalnog značaja, koji mogu doprinijeti afirmaciji i razvoju naše kulture, nauke i umjetnosti. Stojimo vam na raspolaganju, i kao institucija i personalno.

Sretan vam Dan Bošnjaka i primite izraze našeg poštovanja i mahsuz selame iz Sandžaka.

 

Dženis Šaćirović,

Predsjednik skupštine Matice Bošnjaka Sandžaka, Novi Pazar