Mladen Mrdalj o političkoj opoziciji iz Sandžaka

Politikolog Mladen Mrdalj izjavio je danas da će lideri sandžačkih Bošnjaka, Rasim Ljajić, Muamer Zukorlić i Sulejman Ugljanin, ukoliko ne budu deo buduće vlade Srbije, biti “kozmetička opozicija”.

 

 

On je za novopazarski radio Sto plus ocenio da to što Ljajić neće biti ministar možda znači da se “umorio od svega” ili da “nije uspeo da nađe funkcionalan dogovor” sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ljajićeva partija dominira u Novom Pazaru, a ko dominira Novim Pazarom je u boljim odnosima sa Vučićem. Ipak, teško je otkriti šta se dešava ispod površine i kakav je njihov odnos. To se moglo videti prilikom napada Vojislava Šešelja na Ljajića, a teško je poverovati da je do njih došlo bez, makar prećutnog, dogovora sa Vučićem”, rekao je Mrdalj.

On je istakao da su Zukorlić i Ugljanin prethodnih godina, u većem ili manjem obimu, bili u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom (SNS), a da će ukoliko ne budu dio nove vlade, biti neprincipijelna opozicija.

Dograbiti se ministarstva i budžeta je veoma primamljivo, a ako to ne uspeju Zukorlić i Ugljanin će glumiti žrtvu i predstavljati se kao zaštitnici Bošnjaka od zlog Beograda. Na tu kartu su igrali i ranije, ali Vučić više ne trpi tolike pritiske spolja i ima odrešene ruke da vodi čvršću unutrašnju politiku”, ocijenio je Mrdalj.