Promovisan Ep Mustaj beg Lički

Ep autora Avda Međedovića je svoju promociju dobio od Matice Bošnjačke u prostoru biblioteke Fakulteta za islamske studije. Govorili su profesor Hodo Katal kao urednik djela, profesor Zehnija Bulić, dr. Jahja Fehratović i na kraju akademik Muamer Zukorlić.

Ep, prema riječima urednima Katala ima preko 9000 stihova i oni pripadaju broju od 200.000 stihova Avda Međedovića:” Ako uzmemo to da Bošnjačka lirika ima još otprilike toliko stihova to znači oko pola miliona stihova” navodi Katal.

Profesor Zehnija Bulić je objasnio da je Avdo Međedović znao da sve što čuje od usmenih pjesama da obogati i da mu svoj kreativni pečat. Takođe dodao da se lirika najviše zadržala upravo u Sandžaku:”Slušao sam od rahmetli oca stihove i sjećam se mog osjećaja kad oslobađaju Hasa“, to su, kako kaže profesor Bulić, stihovi koji pripadaju sandžačkoj lirici.

Potom je prisutnima kao moderator i ujedno promoter dr. Jahja Fehratović podsjetio da je od svih epskih junaka najveći bošnjački junak Hrelja Bošnjanine koji je danas svim narodima Balkana poznat kao Relja Krilatica:”Danas u Novom Pazaru imamo ulicu Relje Krilatice a devedeset posto naroda ne zna ko je on u stvari.”

Na kraju je svoj osvrt na ovaj Ep dao i akademik Zukorlić govoreći o autentičnosti bošnjačke lirike:”Nikad nećete naći da se negativno govori o junacima drugih naroda. Ja nikada nisam sreo ni jedan stih” istakao je akademik Zukorlić.

Ovaj i prethodno štampane Epove najvećeg bošnjačkog lirskog pjesnika Avda Međedovića su dostupni u knjižarama u Novom Pazaru.

sandzacki.com