Pored izvora za 3 sela Đerekare ostaje bez vode

Druga faza izrade pešterskog vodovoda je u toku. Ovaj projekat zajedno iznose opština Tutin, opština Sjenica i Ministarstvo poljoprivrede.

Prema riječima čelnika ovih opština voda će ove godine biti dostupna mještanima sela Boroštica jer će projekat pešterskog vodovoda biti u drugoj fazi urađen u dužini od 8 kilometara. Projekat košta oko 40 miliona dinara a ove godine se radi primarni vodovod.

Sekundarni vodovod koji je planiran za Đerekare će sačekati slijedeću godinu. To tad će Đerekarci morati da se snalaze za vodu kako znaju sami.

Predsjednik opštine Tutin je rekao da su u samom projektu planirani bazeni za Đerekare koji će biti izgrađeni u sekundarnoj fazi.

Đerekarci podijeljenih mišljenja. Dok oni koji podržavaju lokalnu samoupravu u Tutinu podržavaju i ovaj projekat ostali mu se protive.

Prema riječima mještana za Đerekare je ostavljena cijev F100 veličine koja nije ni upola dovoljna za vodosnabdijevanje samog sela. Kako saznajemo neki od njih su morali da donose vodu sa izvora iz drugih sela jer nisu sa svojih česama mogli ni da napune za osnovne potrebštine.

Cijevi prolaze pored asfaltnog puta što kod mještana dodatno uliva nervozu jer se boje, kako kažu, da bi zemlja mogla da poklekne i da asfalt ispuca i pokvari se.

Izgradnja vodovoda će se nastaviti 2019. godine.

sandzacki.com

Foto: Yt screenshot