Optužnice protiv zločinaca u Štrpcima

Kako Tanjug prenosi Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu tužilaštva za ratne zločine protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske zbog mučenja i ubistava 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993. godine, a odbrana ima pravo žalbe na ovu odluku suda.

U saopštenju Višeg suda se navodi da je krivično vanpretresno veće Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donijelo rešenje kojim je potvrdilo optužnicu protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić.

Ova optužnica bila je potvrđivana i ranije, ali ju je prošle godine u oktobru Apelacioni sud u Beogradu odbacio jer nije bila podneta od ovlašćenog tužioca, jer u vreme podizanja optužnice novi tužilac za ratne zločine još nije bio izabran na funkciju.

U međuvremenu te okolnosti su se promenile, a 31. maja 2017. na tu funkciju je stupila novi tužilac za ratne zločine Snežana Stanojković.

U saopštenju Višeg suda se navodi da je krivično vanpretresno veće Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donelo rešenje kojim je potvrdilo optužnicu protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić.

Optužnicom im se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Ispitujući optužnicu Tužilaštva za ratne zločine, krivično vanpretresno veće je stalo na stanovište da skup činjenica koje se navode u optužnici i proizlaze iz dokaza prikupljenih u predistražnom i istražnom postupku, neposredno potkrepljuju osnovanu sumnju da su okrivljeni učinili krivično delo koje im se stavlja na teret, na način kako je to opisano u optužnici, te ujedno i opravdavaju podizanje optužbe u ovoj krivičnopravnoj stvari“, navodi se u saopštenju suda.

Dodaje se da protiv ovog rešenja okrivljeni i njihovi branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od prijema rešenja.

Tanjug/sandzacki.com