Bošnjačka dijaspora traži zabranu Njegoša i Kiša u školama

Više bošnjačkih organizacija iz dijaspore zatražilo je od regionalnih, a posebno crnogorskih vlasti da zabrane i iz obavezne lektire uklone “Gorski vijenac” Petra II Petrovića Njegoša i “Peščanik” Danila Kiša, ocjenjujući da se radi o “nacionalističkim djelima prema islamu i muslimanima”.

Posebno su od crnogorskog Ministrastva kulture zahtijevali i ukidanje Njegoševe nagrade.

“Ministarstvo kulture neće ukinuti Njegoševu nagradu, kao najveće međunarodno priznanje za južnoslovensko književno područje”, poručili su iz resora Aleksandra Bogdanovića.

Ističu da je taj resor “važno i mjerodavno jedino mišljenje stručne književne kritike, a ona Njegoša i njegovo djelo, posebno „Gorski vijenac“, svrstava u sam vrh južnoslovenske književnosti”.

“Takvim ga u svojim stručnim razmatranjima smatraju i referentni tumači koji pripadaju Bošnjačkom nacionalnom korpusu”, zaključili su iz Ministarstva kulture i dodaju da je “u apelu jednog broja Bošnjačkih asocijacija dominira neprihvatljiv pristup u tumačenju Njegoša i njegovog djela, izveden iz političkih, a ne književnih motiva”.

Zahtjev za zabranu dva velika pisca potpisuju KSPD “Sandžak” u Sloveniji, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA), “Pravda” iz BiH, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada.

Tvrde da će se “ako ne bude preduzet pozitivan potez”, obratiti Evropskoj uniji, Ujedinjenim nacijama, Stejt departmentu…

“Svojom mržnjom prema islamu i muslimanima – Bošnjacima, pomenuta djela su godinama izvor mržnje i sukoba između naroda koji žive na tlu bivše SFRJ… Ne smijemo nikako zaboraviti rasističke teme iz navedenih djela; preko njih su se ‘odgajale’ generacije i generacije srpske i crnogorske djece. Ta priča o osveti, klanju, ubijanju, mržnji prema muslimanima – instalirana je u obrazovni sistem kao kulturni kod i ona uvijek i nanovo priprema buduće ‘junake’ koji će joj bez ikakvih moralnih zadrški slijediti”, tvrde potpisnici zahtjeva.

Ni za Ministarstvo prosvjete nije prihvatljiva ova inicijativa.

“Crna Gora je multikulturalna i multietnička zemlja koja se ponosi upravo svojim različitostima, a čijem razvoju nastavni plan i program do sad nije bio prepreka, već naprotiv”, rečeno je “Vijestima” iz resora Damira Šehovića.

Izvor:Vijesti.mne

Svi Komentari

Kliknite ovdje za komentar