SDP u saopćenju – ne pristajemo na ultimatume

Nakon posljednjih dešavanja između SDA i SDP i riječi koje su jedni drugima uputili lideri tih stranaka SDP je izdalo saopćenje u kojem stoji:

U saopštenju, koje je kao odgovor na otvoreno pismo predsjedavajućeg SDA Sandžaka Saliha Hota, potpisao predsednik SDP Nihad Hasanović ta partija je ocijenila da ono “nije poziv na dijalog i razgovor, već otvorena najava raskida koalicije”.

Da je bilo iskrenosti, zajedno bismo seli i razgovarali o toj odluci, ispoštovali bismo proceduru i konsultovali stručnu javnost. To SDA Sandžaka nije htela, krili su taj dokument, dok ga nisu na Skupštinu grada Novog Pazara izneli po principu ‘sve ili ništa‘”, navodi se u saopćenju.

SDP, čiji je Rasim Ljajić osnivač, smatra da u prijedlogu SDA Sandžaka za promjenu naziva ulica ima dosta konstruktivnih prijedloga, jedan dio upitnih, a najviše zbunjujućih poput “Ulica oraha, Ulica dudova ili Ulica vrabaca”.

Optužbe SDA Sandžaka da su odbornici SDP-a u skupštinama Novog Pazara i Sjenice odbijajući da podrže njihov prijedlog, a potom Muamer Bačevac i Rasim Ljajić izjavama, prekršili Deklaraciju o strateškom partnerstvu, ta stranka je nazvala “smiješnim, imajući u vidu šta je sve (Sulejman) Ugljanin govorio o njihovom osnivaču”.

SDP je spremna da, na principu međusobnog uvažavanja i poštovanja, razgovara o svim otvorenim pitanjima, pa i o nazivima ulica. Ukoliko je SDA Sandžaka spremna da na takav način razgovara u nama će imati sagovornika u bilo koje vreme i o bilo kojoj temi, bez ucena, rokova, ultimatuma i bilo čega što bi taj razgovor unapred obesmislilo”, zaključuje se u saopštenju SDP-a.

sandzacki.com