EU finansira projekte u Sandžaku

Među 22 projekta organizacija civilnog društva u multietničkim opštinama koja će podržati Evropska unija (EU), preko razvojnog programa EU PRO, tri će biti realizovana u Novom Pazaru, pokazuju danas objavljeni rezultati konkursa.

Za ova tri projekta EU će odvojiti oko 57.000 evra, od ukupno 400.000 evra bespovratnih sredstava za sve projekte, koji su usmereni na unapredjenje socijalne kohezije u multietničkim opštinama iz dva regiona Šumadije i zapadne, južne i istočne Srbije.

Udruženje psihologa iz Novog Pazara u partnerstvu sa udruženjem „Đurđevdan“ iz Bele Palanke, realizovaće projekat “Inkluzivna akademija”, uz finansijsku podršku EU PRO sa 29.827 evra.

Sa 14.476 evra biće sufinansiran projekat Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda “Ravnopravnost, različitost i dijalog u lokalnoj zajednici”, dok će Društvo paraplegičara dobiti 12.952 evra za projekat “Unapređenje ž ivota i potreba osoba sa invaliditetom– Živimo sa vama”.

U ostalim sandžačkim gradovima biće realizovano ukupno još pet projekata.

Organizacije civilnog društva će kroz projekte raditi na socijalnom i ekonomskom osnaživanju ranjivih grupa, prevashodno žena sa sela, mladih i osoba sa invaliditetom, a pažnja će biti usmerena i na unapredjenje položaja romske zajednice.

Na javni poziv, koji je bio otvoren od 22. oktobra do 5. decembra 2018. godine, za 32 programske lokalne samouprave i njihove institucije, pristigle su ukupno 53 prijave, a najbolja 22 projekta koja su odabrana za finansiranje biće sprovedena u 18 programskih opština.

Izvor :Radio Sto Plus