Dr. Fehratović ministru Šarčeviću: Ministarstvo mora uvesti red u obrazovanju na bosanskom jeziku

dr. Jahja Fehratović
dr. Jahja Fehratović

Poslanik Stranke pravde i pomirenja u Skupštini Srbije dr. Jahja Fehratović inspirisan, kako kaže, skorašnjom važnom i kvalitetnom raspravom o obrazovanju na jezicima nacionalnih manjina u organizaciji Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije ističe da tamo gdje je trebalo razgovarati o kvalitetu i svim nesporazuma između Ministarstva u vezi sa implementacijom nastave na bosanskom jeziku, nažalost osim njega kao vijećnika nije bilo prisutnih predstavnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Taoci takvog jednog odnosa jesu đaci i njihovi roditelji, odnosno građani Republike Srbije. To je meni bio još jedan poseban signal da i na tom najvećem nivou iako smo kao vijećnici mnogo puta inicirali raspravu o tome, u tom organu, to Vijeće nema kapaciteta ni želje da popravlja taj način obrazovanja a u tom Vijeću nemamo nekoga ko može iznijeti obrazovni proces.

Ono što jeste problem, ističe dr. Fehratović, jeste da je Bošnjačko nacionalno vijeće samo jedan od organa ove države i konkretno u ovom slučaju krovne institucije Ministarstva obrazovanja koje je dijelom zaduženo za implementaciju nastave.

SANA