Da li Ljajić napušta Vladu?

Velike su šanse da potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić početkom sljedeće nedelje podnese ostavku na mjestu ministra, saznaje “Blic” od odlično obaviještenog izvora.

To će biti, kako napominje naš sagovornik, odgovor lidera SDPS ako nijedna od nadležnih institucija u međuvremenu ne dokumentuje da li ima kriminalnu prošlost ili ne, imajući u vidu da ga je prije dva dana lider SRS Vojislav Šešelj optužio da je “vođa jednog od najjačih narko-kartela u Srbiji”. Posle ovih teških riječi na sjednici parlamenta i neočekivane reakcije predsjednice Skupštine Maje Gojković (“Da li je to istina ili nije, videćemo”), Ljajić nije bio na sjednici Vlade, ali je održao sastanak sa najužim krugom ljudi iz stranke.

Kako za “Blic” otkriva jedan od narodnih poslanika koji je prisustvovao tom sastanku, Ljajić će odluku donijeti poslije izbora za Bošnjčko nacionalno vijeće koji treba da budu održani u nedjelju, 4. novembra.

– Postoje dvije opcije. Prva je da se on i cijela naša stranka potpuno sklone iz vladajućih krugova, a druga je da samo on podnese ostavku na mjesto ministra, ode iz Nemanjine 11, a da stranka do kraja mandata bude dio vladajuće koalicije i da mi, poslanici, nastavimo da dajemo podršku u Skupštini. Kako sada stvari stoje, Ljajić je trenutno bliži ovoj drugoj opciji, zato što smo izabrani na listi SNS i ne želimo da umanjimo podršku koju je lista dobila od građana – priča sagovornik “Blica”.

Šešeljeve optužbe su, kako dodaje naš izvor koji je prisustvovao sastanku, samo kap u čaši koja je Ljajića pokrenula da razmišlja o ovim potezima.

–  Kulminacija svega bila je reakcija Gojkovićeve, koja je svojim rečima i ponašanjem stavila do znanja da ne može da računa na vladajuću stranku, i da je sve to dio šireg plana oko podrške Zukorlića – kaže naš sagovornik.

Kako je “Blic” već pisao, Ljajić je pozvao ministra policije Nebojšu Stefanovića i nadležne službe da iznesu sve podatke o njemu, i o tome da li je uradio bilo šta protivzakonito. Ujedno je optužio Šešelja i Zukorlića da šuruju protiv njega, i najavio da, ako se pokaže ijedna kriminalna djelatnost vezana za njega, ni sekund neće biti u Vladi, i da se neće baviti ministarskim i nijednim javnim poslom.

Nemamo saznanje i ne mogu da verujem

“Ja moram da iznesem lično uverenje da ja zaista u to ne bih mogao da verujem”, rekao je Stefanović u Skupštini Srbije odgovarajući poslanici SRS Vjerici Radeti.

Radeta je pitala Stefanovića da li ima informaciju za Narodnu skupštinu, a vezano, kako je rekla, za “aferu” potpredsednika Vlade Srbije Rasima Ljajića.

“Da li ste utvrdili da li je tačno, da li ste preduzeli određene mere? Da li imate dokaze za Ljajića i njegovo učešće u narko-kartelu? Morate da odgovorite na to pitanje”, rekla je Radeta.

Mihajlovićeva: Još nismo razgovarali o Ljajiću

Vlada Srbije još nije razgovarala o optužbama koje je iznio lider radikala Vojislav Šešelj na račun potpredsjednika Vlade Rasima Ljajića, rekla je juče potpredsednica Vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović.

– Nismo još uvijek razgovarali, ali kada se bude razgovaralo iznijećemo stav. Što se tiče atmosfere u parlamentu, u Skupštini mora da bude mnogo više tolerancije u svakom smislu te riječi – ocijenila je ona.

(Blic)