Zukorlić u Skupštini: Ova vlast bi morala se suočiti sa ponašanjima prethodne vlasti

Zukorlić
Zukorlić

U Skupštini Srbije danas se razmatrao prijedlog zakona o Katastru. Narodni poslanici Stranke pravde i pomirenja akademik Zukorlić i dr. Fehratović su govorili o problemima ove ustanove na prstoru Sandžaka.

Narodni poslanici SPP-a će podržati ove zakonske prijedloge, no i u ovom slučaju ću navesti neke pojedinosti sa kojima se susrećemo na terenu. Ono što je naše iskustvo na području Sandžaka, Novog Pazara kao i Tutina jeste nešto što ne smije ostati nezapaženo. Naime, posljednih godina smo na području Tutina i Novog Pazara imali veoma izražena kršenja ovog zakona u praksi i to ne samo u nekim uobičajenim predmetima već i na području Islamske zajednice a vidimo šta se dešava u Crnoj Gori kad je imovima u pitanju“, rekao je Zukorlić.

Dodao je da jesu problemi Islamske zajednice potekli iz prethodnih vladajućih garnitura i njhovih saradnika iz Sandžaka:”Ova vlast bi morala se suočiti sa ponašanjima prethodne vlasti po ovom pitanju jer nije u interesu ove zemlje kao, što nije u skladu sa Ustavom kao ni sa  zakonima, da bilo koji dio ove zemlje, a posebno bilo koji građanin ili bilo koja grupa građana koji pripadaju drugoj nacionalnoj zajednici, drugoj vjerskoj zajednici na bilo koji način budu zapostavljeni a pogotovo budu diskriminisani. Islamskoj zajednici se do desilo, tada, dvije hiljade sedme godine a posljedice su sve do sada, a evo navodim i ovaj primjer gdje je služba katastra, najznačajnije u Sjenici a potom i Tutin, a imamo i neke druge primjere, zloupotrebljena u obračunu sa Islamskom zajednicom gdje je Islamskoj zajednici, de jure, oteta određena imovina. Siguran sam da to u perspektivi ne može opstati ni po zakonu a ni, vjerujem, da ova politička struktura ne može i neće  da se saglasi sa time ali ni bilo koja druga koja neće da prihvati ono što smo do sada imali na sceni.”