Zabrana letova iznad Uvca

Poslije prave katastrofe koja se dogodila prij više od deset dana kada su se mladunci bjeloglavih supova podavili u rezervatu prirode Uvac, nakon što je ovu oblast nadletao za sada još neutvrđeni helikopter, konačno su reagovali i nadležni.

U skladu sa novonastalom situacijom u vezi ugrožavanja zaštićenih životinjskih vrsta, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije dao je prijedlog da se 14.8.2020. održi sastanak sa nadlježnim organima, na kojem će se razmotriti aspekti uspostavljanja uslovno zabranjene zone iznad rejona Specijalnog rezervata prirode Uvac”, saopštili su iz Direktorata.

Uvac©️NCOriginal
Uvac©️NCOriginal

Kako je tada saopštio Fond za zaštitu ptica grabljivica, helikopter je leteo oko gnezda u koloniji bjeloglavih supova u kritičnom periodu kad su mladunci pripremali za poletanje sa gnezda. Mladunci su preplašeni od helikoptera prevremeno iskakali iz gnezda i padali u jezero.

U drugim zemljama zabranjeni su niski letovi iznad kolonija supova kako zbog bezbednosti putnika tako i zbog zaštite ugrožene životinjske vrste. U Španiji najveći broj helikopterskih nesreća se dešava zbog sudara letelica sa pticama – objasnio je dr Saša Marinković, naučni saradnik u Institutu za biološka istraživanja “Siniša Stanković” i jedan od ornitologa koji prate populaciju uvačkih supova i učestvuje u njihovom markiranju.

Za sada još nije utvrđeno ko je bio vlasnik helikoptera koji je doveo do ove katastrofe.