Paramuftija

Paravjerski aktivista Senad Halitović izabran je danas za čelnika paravjerske tvorevine u Srbiji.

Na izbornom skupu koji je danas održan u jednoj tutinskoj džamiji koja se još uvijek nije vratila u sistem Islamske zajednice, par desetina osoba ga je izglasalo za funkciju predsjednika paramešihata. Nakon toga su svi otišli na ručak u obližnji tutinski restoran.

Senad Halitović je napustio legalnu i legitmnu Islamsku zajednicu, koja ima kontrolu nad 90% džamija, 2012. godine, kada je propao pokušaj formiranja treće IZ.

Na sličan način je prije tri godine bio izabran Sanin Musa, koji u paravjerskoj tvorevini nije izdržao ni punu godinu, nakon čega je napustio.

Svake godine, paravjerska tvorevina ima sve manje džemata, koji se vraćaju jedinstvenoj Islamskoj zajednici. U Novom Pazaru su im preostale od 50 džamija, još pet džamija. 

Iz Islamske zajednice nezvanično poručuju da je ovo samo pokušaj da se produži trenutak kada će se vratiti puno jedinstvo Islamskoj zajednici, kako je bilo prije 2007. godine.

Podsjećamo da je 2007. godine, Sulejman Ugljanin formirao paravjersku tvorevinu i podijelio Islamsku zajednicu, u savezu sa tadašnjim premijerom Vojislavom Koštunicom.

Svi Komentari

Kliknite ovdje za komentar