“Moja prva plata” – subvencije za radnike i poslodavce

Novcanice
Novcanice

Projekat “Moja prva plata” kao vid pomoći države za zapošljavanje počinje 15. avgusta, a 10.000 mladih koji su tek završili srednje škole i fakultete biće na prvi posao raspoređeni do kraja oktobra. Država će privrednicima davati 20.000 dinara za zaposlenog sa srednjom školom, odnosno 24.000 za one sa fakultetima, a ostatak plate će davati poslodavci. Za ove namene, kako je za “Novosti” rekao ministar finansija Siniša Mali, izdvojeno je dve milijarde dinara.

Javni poziv će biti raspisan 15. avgusta, do 15. septembra će poslodavci moći da se prijave, a do kraja meseca i zainteresovani za posao. Konačnu listu praktikanata i firmi objavićemo od prvog do 8. oktobra, a od 9. do 15. će trajati potpisivanje ugovora – objašnjava Mali.

Kako nam je objasnio, “najteže je naći prvi posao”, pa država ovim potezom želi da im olakša zaposlenje i sticanje prakse.

Kada završe praksu od devet meseci, verovatno će dosta njih ostati kod poslodavaca. A, ako treba da idu na druga mesta, svakako će im biti lakše sa praksom koju su stekli – navodi Mali.

Organizacije koje okupljaju privrednike pozitivno ocenjuju projekat “Moja prva plata”. Predsednik PKS Marko Čadež smatra da je to dobra mera koja će mladima omogućiti da steknu nova i praktična iskustva. Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, ističe za “Novosti” da je to dobar stimulans privrednicima da zaposle nove kadrove.