Još uvijek nema zaraženih COVID-om u Novom Pazaru

Novi Pazar - centar ©sandzacki.com
Novi Pazar – centar ©sandzacki.com

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić izjavio je danas da još uvek nisu dobili potvrdu sa Instituta “Torlak” da u ovom gradu ima zaraženih korona virusom prenosi Radio Sto plus.

On je nakon sednice Štaba za vanredne situacije kazao da su rezultati svih do sada poslatih uzoraka virusološki negativni, a da se čekaju nalazi za još tri.

Moramo biti svesni da analizu radi samo jedna laboratorija i da je im je priliv uzoraka iz dana u dan sve veći. Rade preko 700 uzoraka u jednom danu i ne možemo očekivati da posle dva ili tri sata dobijemo rezultate. Ono što je za sada zvanično, u Novom Pazaru nema zaraženih korona virusom”, rekao je Spahić.

Pojedini internet portali juče su objavili informacije da je u Novom Pazaru potvrđen prvi slučaj oboljenja od virusa COVID-19, ali je Spahić rekao da su to dezinformacije.

Na Štabu smo odlučili da Zavod za javno zdravlje jednom dnevno obaveštava građane o epidemiološkoj situaciji, a protiv svih onih koji budu objavljivali netačne informacije ćemo podnositi krivične prijave”, kazao je Spahić.

On je dodao da stručnjake zabrinjava trenutna situacija u Novom Pazaru i to što se građani ne pridržavaju propisanih mera, što su i dalje aktivni i okupljaju se na javnim mestima.

Još jednom, po hiljaditi put, apelujem na građane da se što manje kreću, da ostanu kući, da se ne druže, da izbegavaju kontakte”, poručio je Spahić.

Na sajtu covid19.data.gov.rs objavljeno je da u Novom Pazaru imaju dve osobe zaražene korona virusom, dok ih u Sjenici nema, iako je pre dva dana bilo navedeno da su dve osobe iz te opštine zaražene.

Ista situacija je i za Rašku gde, prema podacima tog sajta, trenutno nema zaraženih, iako ih je pre dva dana bilo troje.