Dr. Zukorlić: Obrazovanje podići na strateški najvažniji nivo

U Skupštini Srbije započelo je 12. vanredno zasijedanje, sazvano na zahtjev Vlade Srbije, a na dnevnom redu je više zakonskih izmjena i dopuna. Između ostalih, pred poslanicima se našao Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju.

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja narodni poslanik dr. Muamer Zukorlić kazao da će prijedlozima dati potrebnu podršku na glasanju, istakavši da obrazovanje treba podići na strateški najvažniji nivo.

Dakle, i ovo što se radi je ozbiljno, ali mi idalje u cjelokupnom društvu sa svim kapacitetima države do samog vrha ipak imamo teme ekonomije, posebno makroekonomije i druge privredne i društvene teme, posebno privredne kojima se najveći značaj pridaje. Slažem se da je to jako važno, pogotovo se slažem da je to bilo važno proteklih nekoliko godina, kada je bilo neophodno sanirati sunovrat privrede kojem smo bili izloženi. Međutim, ono što treba naučiti i od drugih zemalja, ali isto tako i iz prošlosti – samo one države koje obrazovanje stave na najviši stepen strateške važnosti osiguravaju dugoročnu budućnost i prosperitet u toj budućnosti. Vi možete u privredi i u nekim drugim granama praviti određene zaokrete, zaustavljati negativne trendove brže nego što to možete u obrazovanju. Obrazovanje se mora vratiti na taj nivo i u pogledu načelnog statusa i u pogledu budžetskog statusa i u pogledu regrutiranja svih mogućih potencijala. Ono još uvijek nema taj status i mi moramo sa tim da se suočimo i moramo sve snage da ujedinimo i kada je obrazovanje u pitanju ono bi trebalo biti snaga i oblast u kojoj se nadilaze i partijske i druge partikularne razlike.

Dr. Zukorlić smatra da u ministarstvu i u Vladi ima potencijala za jedinstven stav prema obrazovanju kao pokretaču razvoja, ali u političkom smislu fali još jedan korak.

To je sada moguće principijelno definisati u strategiji obrazovanja koja se već krenula pripremati, ali ne radi se ovdje o formalnom pozicioniranju. Ja ovdje govorim o suštinskom, gdje se glasno govori o ovom makroekonomskim temama i koracima, e tako treba da govorimo o obrazovanju. da prosto shvatimo do kraja da i privredna linija napretka i općedruštvena i demografska i kulturna i sve moguće druge linije su vezane za obrazovanje. Dakle, to je tema o budućnosti i u kulturnom i u privrednom smislu. Tu oblikujemo generacije, tu podižemo ljude. Fali nam tu još nekoliko koraka. Sa pozicije politike, vrha države, svih akademskih kapaciteta, sa pozicije privrednih kapaciteta tu bi morali biti jasniji i odlučniji. Vjerujte da kasnimo u tom smislu. Nama sistemske stvari dobro funkcionišu, ali na rang listi obrazovanje mora da nam zauzme prvo mjesto. Suštinski, iskreno, teorijski i principijelno”, istakao je dr. Zukorlić.

SANA