Bošnjaci dijaspore obilježili 11. jul u državama Evrope

cvijet Srebrenice@Sandzacki.com
cvijet Srebrenice@Sandzacki.com

Ovogodišnja komemoracija održana je u velikoj sali na Limpertsbergu, u glavnom gradu Luksemburga.

Skup je otpočeo učenjem prigodnih ilahija i izvedbom recitala od strane lokalnog hora Ismihan.

Zatim se u ime organizatora, Odbora za obilježavanje 11. jula, Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, prisutnima obratio Ismet Jusufović, izrazivši dobrodošlicu velikom broju prisutnih gostiju, te istaknuvši važnost njegovanja kulture sjećanja na genocid, koji se nažalost nije desio samo u Srebrenici, već na teritoriji više opština u Bosni i Hercegovini.

Nakog toga, da se prisutnima obrati izrazio je želju i počasni konzul Crne Gore u Luksemburgu, Remzija Camić, istaknuvši u svom obraćanju da osjeća satisfakciju zbog činjenice da je ranije, Crnogorski parlament usvojio deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj se osuđuje genocid u Srebrenici počinjen 1995. godine.

U Dortmundu je održan Marš mira u znak sjećanja na genocid u Srebrenici i sve žrtve rata u BiH. Sa Marša je poručeno da se genocid ne smije zaboraviti i da treba spriječiti da se ponovo dogodi bilo gdje u svijetu.

Bošnjaci Minhena sa svojim prijateljima Njemcima i drugim etničkim zajednicama, boricima za ljudska prava i borcima protiv genocida, već deset godina uzastopno, u povodu 11. jula – Dana genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, javno i transparentno obilježavaju sjećanje na žrtve Genocida u Srebrenici, Prijedoru i naravno cijeloj Bosni i Hercegovini. Kao i prošlih godina tako i ove godine više hiljada ljudi se okupilo na “Theresienwise” i nakon nekoliko proučenih ilahija hora Nur pristupilo se klanjanju Dženaze namaza u odsustvu za žrtve genocida, koju je predvodio Izet ef. Bibić, glavni imam Medžlisa Bayern.

Svi Komentari

Kliknite ovdje za komentar