Akademik Zukorlić o zločinu u Štrpcima

Na dnevnom redu današnje sjednice Skupština Srbije, nalazi se i Prijedlog zakona o Memorijalnom centru “Staro sajmište”. Prijedlogom zakona predviđa se osnivanje istoimenog centra s ciljem njegovanja sjećanja na žrtve nacističkog koncentracionog logora na nekadašnjem Beogradskom sajmištu, Jevrejskog logora Zemun i Prihvatnog logora Zemun.

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić kazao da podržava ovaj prijedlog, pri tom podsjećajući i na zločine učinjene prema Bošnjacima. Zatražio da država okrene novi list i da se drugačije ophodi prema prema zločinima u Štrpcima, Sjeverinu i Kukurovićima.

Želim da podsjetim da za nekoliko dana, tačnije 27. februara imamo godišnjicu zločina u Štrpcima. Dakle, pripadnici bošnjačke nacionalnosti i jedan pripadnik hrvatske nacionalnosti su u vozu oteti, nestali, ubijeni a pritom nemamo epilog niti da su žrtve pronađene, niti da su osuđeni počinioci i nalogodavci ali isto tako ono što je neprihvatljivo jeste odnos državnih organa prema ovom zločinu. Radi se o državljanima ove zemlje koja tada nije zvanično bila u ratu i zato pozivam nadležne organe i njihove predstavnike da se konačno prevrne listi da se drugačije ophodimo i prema zločinu u Štrpcima i Sjeverinu i Kukurovićima i svim drugim grupnim i pojedinačnim zločinima koji su se 90-tih godina dešavali. Takvim odnosom mi ćemo pokazati da odnos prema zlu i zločinu nije pitanje da li je učinjen meni i mojima, već da je zlo i zločin nešto protiv čega se moramo boriti zajednički, principijelno, u punom kapacitetu i ne praveći nikakve razlike. Na lokalnom nivou i u Prijepolju i u Priboju mi imamo korektan odnos što se tiče državnih organa, njihovih predstavnika i srpske i bošnjačke nacionalnosti ali nivo države i dalje ćuti, i dalje imamo sramežljiv odnos. To se definitivno mora zaustaviti jer ostavljanje prostora da imamo selektivan odnos nije dobar.

SANA